Pomysł na dynię piżmową

Mamy jesień, czyli sezon na dynię!

Kto lubi dynię ?

Dynię bogatą w beta-karoten, witaminy antyoksydacyjne, czyli witaminy C, A i E, kwas foliowy, wapń, magnez, potas, selen, a przede wszystkim cynk. Niskokaloryczną dynię. Pyszną dynię.

Jak ją przygotować?

Hmmm.. sposobów ogrom.
Dziś jednak przedstawię Wam sposób na zapiekaną dynię.
No i nie mogę nie pochwalić, ale to dzieło mojego kochanego TATY 😀

No więc tak:

Sposób przygotowania:

Dynię obieramy (najłatwiej specjalną obieraczką do warzyw).
Nacinamy w zgrabną kratkę. Wydrążamy otwór na farsz.

Albo dwa:

Nacieramy oliwą z oliwek (lub olejem rzepakowym) wymieszaną z ulubionymi ziołami np. bazylia, czerwona papryka, oregano, czosnek, suszone pomidory i odrobina soli.

Pieczemy w piekarniku 20 minut, w 220°C.

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Tu już możecie zrobić wszystko. Na przykład zeszklić razem cebulę z pieczarkami, z mięsem mielonym* z indyka lub wędliną. Możecie dodać kukurydzę albo suszone pomidory. Możecie zrobić ją z kaszą gryczaną. Kto, co lubi.

*Pamiętacie czego Was uczyłam o mięsie mielonym? :>

Nie kupujemy gotowców! Mielimy sami w domu bądź stoimy u rzeźnika i prosimy o zmielenie „tego i tego” kawałka mięsa, patrząc im na ręce. Obserwujemy. ZAWSZE.

Po wstępnym pieczeniu jeszcze raz leciutko obtaczamy w oliwie i przyprawach, nakładamy farsz w wycięty otwór i pieczemy kolejne 20 minut. Przed wyjęciem na ostatnie minuty posypujemy startym żółtym serem.

Mniam. Palce lizać!

PS. Wiecie, że nie każdy rodzinny, polski obiad musi kończyć się schabowym z surówką i ziemniakami?

Zaskoczcie swoich bliskich i zaproście ich na dynię!

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *