Nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie?
Znam to!
Nie myślcie, że my – dietetycy – codziennie poświęcamy masę czasu na gotowanie..
Wiadomo, jak przyjdzie czas i/lub ochota potrafimy zagłębić się w kuchni na dłuższy czas… 😉
Ale życie jest życiem, i my też często musimy postawić na szybkie gotowanie 🙂
Jedni – wybiorą ekspresowy (i niezbyt dobry!) sposób na obiad typu sklepowa pizza, fast-food, ewentualnie schabowy w barze.
Inni – zrobią coś na szybko w domu 🙂
Na przykład to: 😀
Przepis na 2 porcje:
Składniki:
-
-
-
-
- kasza jęczmienna – 150g
- pierś z kurczaka – 1 sztuka (200g)
- przecier pomidorowy – 200g
- pieczarki – 5 sztuk (100g)
- cukinia – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- przyprawy: majeranek, tymianek, bazylia lub inne
-
-
-
Kaszę jęczmienną gotujemy z ulubionymi przyprawami np. majeranek + tymianek <3
Pierś z kurczaka pokrój na duże kawałki, zalej przecierem pomidorowym, dorzuć pokrojone pieczarki. Gotuj 10 minut, dodaj łyżkę oliwy i pokrojoną (wraz ze skórką!) w paseczki cukinię. Gotuj jeszcze kilka minut, aż cukinia będzie pół-twarda. Przypraw według uznania 🙂
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 448 kcal
Białko: 32,35g
Tłuszcze: 8,21g
Węglowodany: 66,08g
Błonnik: 8,6g
Smacznego! 😋