Pulpety na parze z warzywami korzeniowymi

Komu znudziły się już standardowe kotlety z kurczaka?

A może chcecie zmienić swoją dietę na zdrowszą i mniej smażyć?

A może jesteś jednym z moich pacjentów, który wymaga diety lekkostrawnej niskotłuszczowej?

A może po prostu nie masz pomysłu na obiad? 🙂

A może próbujesz przemycić swojemu dziecku trochę więcej mięsa lub warzyw? 🙂

Ten przepis będzie dobry dla wielu z Was!

Pulpeciki na parze – gotowane, bez dodatku tłuszczu.

Z wykorzystaniem warzyw korzeniowych (np. tych, które zostały po ugotowaniu zupy).

To inny, zdrowszy sposób na kurczaka 🙂

Składniki na 6 pulpecików:

  • pierś z kurczaka – 1 duża lub 2 malutkie
  • marchewka – 2 sztuki
  • pietruszka korzeń – 1 sztuka
  • seler – niewielki kawałek (np. 1/4 małego selera)
  • jajko – 1 sztuka (może być samo białko lub też mąka ziemniaczana)
  • 2 łyżki mąki żytniej 2000 ( w wersji lekkostrawnej użyj pszennej tortowej)
  • płatki drożdżowe – 2 łyżki
  • sos sojowy – 1 łyżka (opcjonalnie)
  • przyprawy – wg uznania – u mnie akurat papryka wędzona, natka pietruszki, majeranek, kolendra
    *(w typowej wersji lekkostrawnej nie używajcie papryki wędzonej)

Sposób przygotowania:

➨Pierś z kurczaka (surową) pokrój w kostkę.
➨Warzywa korzeniowe (ugotowane- np. z wywaru z zupy) pokrój w kostkę.




➨Wymieszaj wszystkie składniki – mięso, ugotowane warzywa, jajko, płatki drożdżowe, sos sojowy, mąkę i przyprawy
➨ Uformuj pulpeciki.

➨ Włóż je już do nagrzanego parowaru lub specjalnego garnka z sitkiem do gotowania na parze (pamiętaj, aby już parowało – inaczej pulpeciki mogą się rozpaść).
➨ Gotuj na parze ok. 15-20 minut.


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Gotowane pulpeciki na parze to samo zdrowie – i do tego lekkostrawne 🙂
❷ Pacjenci na dietach lekkostrawnych – dobór przypraw indywidualny – wybierzcie te mało ostre np. majeranek, tymianek, kolendra, natka pietruszki.
❸ U pacjentów, u których unikamy żółtka na pewnych etapach choroby (np. u nieONKO, ale po OZT – możecie użyć samego białka lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej).
❹ Wersja pulpetów z warzywami korzeniowymi to pyszny sposób na wprowadzenie różnorodności w dietę i smaczniejsze przemycenie mięsa 🙂
❺ Przy chemioterapiach (szczególnie wysokodawkowych hematologicznych) bardzo często odrzuca Was smak mięsa – czasami wystarczy je trochę zatuszować – i jest ok – w dobrze przyprawionych pulpecikach z dodatkiem warzyw naprawdę trochę możemy ukryć to mięso.
❻ Dodatek płatków drożdżowych doda nieco serowego smaku do pulpecików 🙂
❼ Na zdjęciu znajduje się również kasza gryczana – oczywiście pacjenci na dietach niskobłonnikowych -> wybierzcie raczej makaron, ryż basmati lub inną kaszę np. kuskus.
❽ To świetny sposób na „utylizację” warzyw korzeniowych, których nie przejedliście np. po ugotowaniu zupy. Nie marnujcie żywności tylko wykorzystujcie wszystkie składniki w 100%!

Spróbujcie, smacznego 😍

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *