Pyszny pasztet bez wątróbki

Lubicie pasztety?
A “boicie się” wątróbki? 😱 Ja też 😅 Nie jadam.

A kupujecie pasztety?
Niestety skład sklepowych pasztetów to częsta niewiadoma 🤔

Niby skład można przeczytać, ale.. zawsze pozostaje niesmak: “czy aby na pewno wiem co jest w środku?”
Wracając do tematu wątróbki, na rynku właściwie ciężko dostać taki bez niej.
Poza tym większość pasztetów charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu, niską białka, a do tego są bardzo kaloryczne.

Ten ma około 140kcal w 100g, większość sklepowych to ponad 300kcal/100g.

Dziś mam dla Was propozycję domowej wersji zdrowszego pasztetu 🙂

Składniki:

Jaja kurze całe – 4 sztuki
Polędwiczka wieprzowa – 500g
Mięso z ud kurczaka, bez skóry – 3 sztuki (ok. 300g)
Karkówka – 500g
Marchewka – 3 sztuki (ok. 140g)
Seler – kawałek (ok. 100g)
Pietruszka – 1 sztuka (ok. 80g)
Kajzerka – 1 sztuka
Mleko 2% – ok. 100ml
Przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendra, czerwona papryka, oregano, sól
Słonecznik – 2 łyżki (ok. 20g)

Przygotowanie:

Mięso umyć i włożyć do gotującej się wody

★ Gdy gotujemy rosół – gotujemy od zimnej wody, aby mięso wydzieliło „smak” do roztworu, w przypadku mięsa na pasztet wkładamy je do wrzącej wody, aby zatrzymać smak w mięsie.

Dodajemy marchew, pietruszkę, kawałek selera.
Dodajemy liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok. 1-1,5h, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Mięso studzimy i mielimy w maszynce do mielenia wraz z warzywami.
Dodajemy bułkę namoczoną w mleku (też mielimy),
Masę przyprawiamy – dodajemy kolendrę, oregano, czerwoną paprykę i sól.
Dodajemy 1 szklankę wywaru z mięsa.
Potem należy wmieszać żółtka i osobno ubitą pianę z białek.

Moi drodzy „Trzustkowicze„!
★ Jajka możemy zastąpić siemieniem lnianym – 1 jajko to 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego zaparzonego w trzech łyżkach gorącej wody. Pasztet będzie odrobinę mniej pulchny, ale nadal pyszny!

Przekładamy do foremki (u mnie 30x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy słonecznikiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190ºC, na funkcji góra-dół ok. 1 godziny.


★ Foremka jest dosyć duża – możecie zmniejszyć porcję, jeść przez tydzień lub zamrozić 🙃


Wartość odżywcza w 1 plastrze (ok. 40g)
Energia: 55,25kcal
Białko: 7,6g
Tłuszcze: 1,96g
Węglowodany: 1,67g


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Domowy pasztet jest dobrym źródłem łatwoprzyswajalnego białka – a to jego najczęściej brakuje w diecie pacjentów onkologicznych.
❷ Mała zawartość tłuszczu – ważne u pacjentów, którzy z powodu swoich nowotworów (np. trzustki, dróg żółciowych, wątroby) muszą ograniczać jego zawartość w diecie.
❸ Na diecie lekkostrawnej niskotłuszczowej zalecam rezygnację z jajek (na rzecz „kisielu” z siemienia lnianego) i słonecznika na wierzchu. Można też pasztet zrobić tylko z kurczaka.
❹  Pasztet jest dobrym i zdrowym urozmaiceniem kanapek.
❺ Ze względu na miękką konsystencję wskazany u tych pacjentów, u których często mamy problemy ze śluzówkami jamy ustnej (np. po chemioterapii czy przeszczepie szpiku).


Wypróbujcie koniecznie 🙂 

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *