Sałatka z ciecierzycą, brązowym ryżem i pomidorami

Oto propozycja sycącej sałatki z wykorzystaniem nasion roślin strączkowych – ciecierzycy.
Nie jest to przepis z serii lekkostrawnych.
Wskazany przede wszystkim u pacjentów z cukrzycą lub tych, którzy nie wymagają specjalnych restrykcji dietetycznych – przepis raczej należy do puli „zdrowego odżywiania” 🙂

Pamiętajcie, że dieta ONKO nie równa się diecie lekkostrawnej.
Z powodu diagnozy choroby nowotworowej nie musimy porzucać diety wysokobłonnikowej, wszystko zależy od umiejscowienia nowotworu, rodzaju leczenia, samopoczucia, objawów.

Więc jeśli możesz – wzbogacaj swoją dietę w błonnik, w białko roślinne.

Oto przepis:

Składniki na 1 porcję:

4 g Szczypiorek

  • Ciecierzyca z puszki (lub ze słoika) – 60g
  • Szczypiorek – 1 łyżeczka (ok. 5g)
  • Natka pietruszki – 1 łyżeczka (ok. 5g)
  • Oliwa z oliwek – 3/4 łyżki (ok. 7ml)
  • Pomidor (najlepiej malinowy) – 2 sztuki (ok. 100g)
  • Przecier pomidorowy – 45g
  • Brązowy ryż – 45g
  • Seler naciowy – ok. 20g (może być więcej)
  • Przyprawy – wg gustu – np. kolendra, bazylia i oregano

Przygotowanie:

➨ Ciecierzycę odcedzić, przepłukać pod zimną wodą, wymieszać z przecierem pomidorowym.
➨ Ryż ugotować (wg proporcji ryż:woda jak 1:2, nie mieszać podczas gotowania). Wystudzić.
➨ Wymieszać ryż z ciecierzycą, posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, pokrojonym selerem naciowym i pomidorami.
➨Delikatnie wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić kolendrą, oregano i bazylią.

PS. Na zdjęciu znajduje się jeszcze plaster upieczonego w ziołach mięsa – opcja dodatkowa 🙂




Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 325 kcal
Białko: 8,7g g
Tłuszcze: 9,43 g
Węglowodany: 54,24g
Błonnik pokarmowy: 9,63g



❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ W takiej wersji to sałatka dla pacjentów, którzy nie są na dietach lekkostrawnych – ciecierzyca, ryż brązowy – zawierają spore ilości błonnika pokarmowego.
❷ Zapewne jednak pamiętacie, że – dieta pacjenta ONKO nie równa się diecie lekkostrawnej – więc jeśli możemy to staramy się jak najmocniej przybliżyć dietę to zasad zdrowego odżywienia.
❸ Jest to jednak idealna sałatka dla pacjentów z cukrzycą (zarówno I, II typu jak i posterydową, która jest bardzo częstym skutkiem ubocznym leczenia onkologicznego).
❹ Oliwa z oliwek będzie z kolei dostarczać odpowiedniej jakości tłuszczu, co może być ważne u pacjentów z nieprawidłowymi wynikami w obszarze lipidogramu (cholesterol całkowity, LDL, HDL czy triglicerydy).
❺ Ciecierzyca to dobre źródło roślinnego białka – wskazane u pacjentów ONKO, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego z uwagi na przekonania lub nie jedzą mięsa z powodu jadłowstrętu, który występuje po chemioterapii (pamiętajcie, że jadłowstręt do produktów mięsnych po chemioterapiach, a szczególnie po wysokodawkowych chemioterapiach w leczeniu nowotworów hematologicznych – to bardzo częsta sytuacja po leczeniu p-nowotworowym.


Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *