Sałatka z dorszem i granatem

Brak pomysłów na przemycenie ryby w diecie?

Dziś mam dla Was nieco odmienny przepis 🙂

To będzie sałatka pełna ciekawych smaków – możecie ją przygotować na śniadanie, II śniadanie, czy kolację – wg gustu.

Mam tu również opinię mojego pacjenta, może Was przekona 😀


Spróbujemy?

Składniki na 1 porcję:

  • Jaja kurze – 1 sztuka
  • Kasza jęczmienna perłowa – 50g
  • Dorsz, filet świeży – bez skóry – 100g
  • Natka pietruszki – 1 łyżka – ok. 10g
  • Oliwki – 4 sztuki
  • Granat – pestki z 1/2szt
  • Olej lniany – 3/4 łyżki (ok. 7ml)
  • Przyprawy – tu była propozycja ostrej papryki, pieprzu, kolendry i tymianku, oczywiście w wersji lżejszej – powinny być to nieostre przyprawy – np. kurkuma, majeranek, tymianek, kolendra

Przygotowanie:

➨ Jajko ugotuj na twardo.
➨ Dorsza obtocz w ulubionych ziołach i zapiecz w piekarniku (najlepiej na ruszcie – żeby był bardziej chrupiący).
➨ Kaszę ugotuj w porporcji kasza:woda jak 1:2 (aż do odparowania wody – najpierw pod przykryciem, pod koniec zdejmuj przykrywkę, nie mieszaj podczas gotowania!). Wystudź.
➨ Wymieszaj z granatem, oliwkami, pietruszką. Dodaj jajko i dorsza. Dodaj olej lniany.
➨ Możesz jeszcze przyprawić ulubionymi ziołami.




Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 433 kcal
Białko: 27,64 g
Tłuszcze: 15,39 g
Węglowodany: 248,54g

PS. Zdjęcie przedstawia ok. 1,5 porcji.



❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ W takiej wersji to sałatka dla pacjentów, którzy nie są na dietach lekkostrawnych – mamy tu pestki granata oraz kaszę jęczmienną, która zawiera sporo błonnika.
❷ Ale tak jak już kiedyś tłumaczyłam – dieta pacjenta ONKO nie równa się diecie lekkostrawnej – a więc o ile możemy, o ile nie ma dolegliwości ze strony układu pokarmowego, o ile nie wyklucza tego sposób leczenia (np. wysokodawkowa chemioterapia w leczeniu hematologicznym) – to nie unikamy surowych warzyw i owoców, ani dużej ilości błonnika.
❸ W wersji lekkostrawnej możemy użyć kaszy kuskus – z natką pietruszki, dorszem (bez pikantnych przypraw), a zamiast granata dodać np. mango 🙂
❹ Olej lniany to świetne źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które m.in działają przeciwzapalnie, co jest bardzo istotne w diecie pacjentów onkologicznych!
❺ Z kolei dorsz – stanowi źródło łatwoprzyswajalnego białka, którego wciąż poszukujemy u pacjentów onkologicznych, szczególnie tych, cierpiących na kacheksję nowotworową.
❻ Po prostu spróbujcie! I kombinujcie w swoich dietach, łączcie różne smaki! Polecam <3

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *