Sałatka ze szparagami

Kto z Was kocha szparagi? 🙂

Korzystajcie z nich póki są!! Później będziecie za nimi tęsknić 🙁

Składniki:

  • Awokado – 1/3 sztuki (50 g)
  • Cytryna – 1/2 sztuki (40 g)
  • Czosnek – 3 ząbki (15 g)
  • Imbir, korzeń – 1/3 sztuki (30 g)
  • Indyk, pierś bez skóry – 1/2 sztuki (50 g)
  • Migdały – 2/3 łyżki (10 g)
  • Olej lniany – 1/2 łyżki (5 ml)
  • Pomidor koktajlowy – 5 sztuk (100 g)
  • Rozmaryn, świeży – 2 łyżeczki (10 g)
  • Szparagi – 10 sztuk (300 g)
  • Szpinak, świeży – 1 garść (25 g)

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyć, obciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi pokroić na kawałki długości około 4 cm, grubsze łodygi przekrawamy wzdłuż. Pozostałe umyte i przygotowane warzywa pokroić na kawałki według uznania.

Na talerzu warstwami układać: szparagi, pomidory koktajlowe, liście szpinaku, awokado.

Dodać upieczonego (w folii lub naczyniu żaroodpornym) indyka.

Sos: Energicznie wymieszać olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pokrojony imbir i sok z cytryny. Można dodać odrobinę wody, dzięki czemu sos będzie rzadszy i łatwiej wniknie w sałatkę.

Posypka orzechowo-ziołowa:

Na desce do krojenia posiekać migdały z rozmarynem.

Sałatkę należy polać sosem i obsypać posypką orzechowo-ziołową.


Wartość odżywcza:

Energia: 368 kcal

Białko: 20,86g

Tłuszcze: 19,99g

Węglowodany: 34,99g


Spróbujcie, naprawdę warto!

Smacznego!

PS. Dziękuję swojemu pacjentowi za możliwość udostępniania zdjęcia <3

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *