A dziś…mam dla Was przepis na wyjątkowe spaghetti 🙂
Lubicie spaghetti?
To dzisiejsze jest zupełnie inne od standardowego – a jakie smaczne! 🙂
Z orzechami włoskimi <3
Koniecznie wypróbujcie.
Jeśli kochacie orzechy włoskie na pewno to danie przypadnie Wam do gustu 🙂
Jest pyszne i zdrowe! A przy tym bardzo łatwe do przygotowania 🙂
Nawet Ci, którzy mają pewne problemy z odnalezieniem się w kuchennej rzeczywistości dadzą sobie radę 🙂
Zaskoczcie swoich najbliższych ciekawym daniem 🙂
Przepis na 2 porcje:
Składniki:
-
-
- pierś z kurczaka – 300g (2 małe sztuki)
- jogurt grecki – 40g
- orzechy włoskie – 40g
- makaron spaghetti – 100g
- olej rzepakowy – 10 ml (1 łyżka)
- czosnek – 4 ząbki
- cebula – 1 sztuka
- natka pietruszki – 1/2 sztuki
- mleko 2% – 100ml
-
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw dużą ilością majeranku, czosnku i pieprzu.
Wymieszaj z jogurtem greckim i odstaw na minimum pół godziny. Po tym czasie wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku z włączonym termoobiegiem w 200 stopniach i od czasu do czasu zamieszaj.
W między czasie na łyżce oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę.
Po pół godzinie kurczaka przełóż na patelnię do cebuli, dodaj mleko i orzechy, odparuj przez 5-10 minut.
Podawaj z ugotowanym makaronem.
Ja podałam jeszcze z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą, szczypiorkiem i olejem lnianym <3
Samo zdrowie 🙂
Wartość odżywcza jednej porcji spaghetti:
Energia: 591kcal
Białko: 45,21g
Tłuszcze: 22,92g
Węglowodany: 53,77g
Błonnik: 4,4g