Spaghetti z orzechami włoskimi i kurczakiem w jogurcie

A dziś…mam dla Was przepis na wyjątkowe spaghetti 🙂

Lubicie spaghetti?

To dzisiejsze jest zupełnie inne od standardowego – a jakie smaczne! 🙂

Z orzechami włoskimi <3

Koniecznie wypróbujcie.

Jeśli kochacie orzechy włoskie na pewno to danie przypadnie Wam do gustu 🙂

Jest pyszne i zdrowe! A przy tym bardzo łatwe do przygotowania 🙂

Nawet Ci, którzy mają pewne problemy z odnalezieniem się w kuchennej rzeczywistości dadzą sobie radę 🙂

Zaskoczcie swoich najbliższych ciekawym daniem 🙂

 

 

Przepis na 2 porcje:

Składniki:

      • pierś z kurczaka – 300g (2 małe sztuki)
      • jogurt grecki – 40g
      • orzechy włoskie – 40g
      • makaron spaghetti – 100g
      • olej rzepakowy – 10 ml (1 łyżka)
      • czosnek – 4 ząbki
      • cebula – 1 sztuka
      • natka pietruszki – 1/2 sztuki
      • mleko 2% – 100ml

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw dużą ilością majeranku, czosnku i pieprzu.

Wymieszaj z jogurtem greckim i odstaw na minimum pół godziny. Po tym czasie wstaw do piekarnika w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku z włączonym termoobiegiem w 200 stopniach i od czasu do czasu zamieszaj.

W między czasie na łyżce oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę.

Po pół godzinie kurczaka przełóż na patelnię do cebuli, dodaj mleko i orzechy, odparuj przez 5-10 minut.

Podawaj z ugotowanym makaronem.

Ja podałam jeszcze z pomidorkami koktajlowymi, mozzarellą, szczypiorkiem i olejem lnianym <3

Samo zdrowie 🙂

 



Wartość odżywcza jednej porcji spaghetti:


Energia: 591kcal
Białko: 45,21g
Tłuszcze: 22,92g
Węglowodany: 53,77g
Błonnik: 4,4g

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *