Surówka z kalarepy i jajeczne kotlety z piekarnika

Brak pomysłów na obiad?

Przedstawiam Wam łatwy przepis na pyszny i zdrowy obiad 🙂

Pewnie wszyscy znacie jajeczne kotlety, które niestety…przeważnie toną w tłuszczu bo są obtoczone w bułce tartej i smażone na patelni..

A wiecie, że istnieje ich zdrowsza wersja?

Otóż można je zrobić w piekarniku! i uniknąć smażenia 🙂

A wychodzą tak samo dobre…a nawet lepsze 🙂

Przepis na 2 porcje kotlecików:

Składniki:

          • 5 jajek
          • szczypiorek – 4 łyżeczki
          • mąka żytnia typ 2000 – 1 łyżka
          • przyprawy – sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

4 jaja ugotuj na twardo i wystudź. Szczypiorek posiekaj drobniutko. Ugotowane jajka obierz i zetrzyj na tarce (albo pokrój na drobne kawałki – wybierz technikę, która będzie dla Ciebie wygodniejsza 🙂 ). Jajka wymieszaj w misce ze szczypiorkiem, dodaj szczyptę soli, pieprz i łyżeczkę tymianku ❤ nie zapomnij o nim – to on tu robi ogromną robotę! 😀

Wszystko razem wymieszaj, dodaj łyżkę mąki (jeśli masz duże jajka i masa będzie zbyt luźna – dodaj jeszcze pół łyżki) i uformuj malutkie kotleciki. Będą one bardzo delikatne, więc od razu układaj je na kratce/blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut w 200°C.

 

Kotleciki gotowe!

 

Kotleciki jajeczne idealnie komponują się z surówką, która trochę przypomina nam wiosnę ?

Składniki na 2 porcje surówki z kalarepy:

          • kalarepa – 2 sztuki
          • ogórek zielony – 1/2 sztuki
          • por – 1/2 sztuki
          • jogurt naturalny – 2 łyżki
          • koperek – 3 łyżki

Przygotowanie:

Nic prostszego: kalarepę, ogórka zetrzyj na szatkownicy. Dodaj pokrojony por i wymieszaj wszystko razem z jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem. Można dodać odrobinę pieprzu.

 

Ja swoje kotleciki podałam jeszcze z mieszanką ryżu basmati z ryżem dzikim, i odrobiną jogurtowego sosu (jogurt naturalny + koperek + pieprz + słodka papryka).

 



Wartość odżywcza 1 porcji kotlecików jajecznych:


Energia: 196kcal
Białko: 16,52g
Tłuszcze: 12,34g
Węglowodany: 5,58g
Błonnik: 1,12 g


Wartość odżywcza 1 porcji surówki:

Energia: 78 kcal
Białko: 5,79g
Tłuszcze: 1,15g
Węglowodany: 15,57g
Błonnik: 4,8g

 


Smacznego! ?

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *