Sylwestrowa przekąska

Sylwester już jutro!! 🤩

A Wy nadal nie macie pomysłu co zrobić na szybką przekąskę?

Mam dla Was propozycję!

Nadziewane makaronowe muszle!

Dorwałam nawet takie z mąki żytniej 2000 😍

Co Wam potrzebne?

Makaron muszle!

Co do środka?

Co chcecie / co macie w lodówce 😀

Moje muszle widoczne na zdjęciu mają dwa smaki 🙂

Mięsny i jajeczny.

Kiedyś opisywałam podobne z ciecierzycą, przepis znajdziecie tu: klik

Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odlewamy, studzimy zimną wodą i od razu rozkładamy na desce do krojenia np. na ręczniku papierowym – każdą muszę oddzielnie, aby się nie posklejały!


Wersja mięsna (na pół paczki makaronu)

  • indyk polędwica ok 400g – mielony na miejscu w sklepie! na WASZYCH oczach
  • czerwona cebula – 2 sztuki
  • kukurydza – 1/2 puszki
  • jogurt naturalny – 1szt
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • przyprawy

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, należy ją zeszklić na oliwie z oliwek. Mięso z indyka przyprawiamy odrobiną soli, majerankiem, tymiankiem, oregano, bazylią i dużą ilością curry (ma być ŻÓŁTO!). Duśmy na malutkiej ilości oliwy. Studzimy, mieszamy z cebulą, odsączoną kukurydzą i jogurtem uprzednio wymieszanym z pieprzem, czerwoną papryką, odrobiną soli i curry.


Wersja jajeczna (na pół paczki makaronu)

  • 5 jajek
  • 1 małe jabłko
  • szczypiorek
  • jogurt – 1/2 sztuki

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w małą kostkę. Szczypiorek siekamy drobno, jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy z jogurtem.

Ta wersja jest mniej trwała – należy ją zrobić najlepiej w tym samym dniu, kiedy chcecie podać – jabłko lubi niestety puszczać sok 😉


Każdą muszelkę należy nadziać i ozdobić według własnej teorii 😀

Smacznego!!

PS. Życzę Wam wspaniałej sylwestrowej zabawy!! 🤪

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *