Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i na dodatek ZIELONE biszkopciki.
Są piękne, mięciutkie i taaakie zielone 🙂 Cieszą oko 🙂
Można je podawać jako osobne małe biszkopciki lub przekładać różnymi nadzieniami.
To świeży szpinak nadaje im takiego koloru 🙂
No i na dodatek są bardzo proste w przygotowaniu 🙂
Składniki:
-
-
- Jaja kurze – 4 sztuki
- Mąka pszenna, typ 500 – 130g
- Mąka żytnia, typ 720 – 130g
- Ksylitol – 200 g
- Mąka ziemniaczana – 75 g
- Mleko 2% lub woda – 50ml
- Olej rzepakowy – 40ml
- Szpinak w liściach świeży – 250g
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Do przełożenia – według preferencji – np. biała czekolada i migdały w płatkach
-
Sposób przygotowania:
Szpinak zblenduj na gładką masę z olejem.
Białka oddziel od żółtek, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj powoli ksylitol, potem dodaj po kolei wszystkie żółtka.
Połącz ze szpinakiem. Możesz dodać łyżeczkę aromatu waniliowego lub mielonej wanilii.
Powoli dodaj wymieszane wcześniej ze sobą mąki z proszkiem i sodą.
Jeśli masa jest mało lejąca się (zależy to m.in. od tego jak odsączono po umyciu szpinak) możesz dodać wodę lub odrobinę mleka.
Na papierze do pieczenia wykonaj małe krążki (najlepiej za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego). Pamiętaj, aby nie były zbyt duże, pamiętaj o odstępach, żeby nie zlały się ze sobą.
Piecz 7 min na termoobiegu z dogrzewaniem od dołu w temp. 170 stopni.
Jeśli chcesz je potem przekładać pamiętaj aby były jednakowej wielkości i wykonaj je w parzystej ilości.
Po wystudzeniu ciastek dobierz je wielkością parami.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i nakładaj na ciasteczka, posyp jedno płatkami migdałów i złącz z drugim ciastkiem.
W wersji bardziej „fit” można je przekładać białym serem 🙂
Z podanej porcji wychodzi ok. 80 pojedynczych biszkopcików.
Wartość odżywcza jednego nieprzełożonego biszkopcika:
Energia: 28,9 kcal
Białko: 0,67 g
Tłuszcze: 0,79 g
Węglowodany: 5,88 g
Błonnik: 0,21 g
Polecam!
Zróbcie sobie wiosnę w kuchni 🙂