Szpinakowo-brzoskwiniowo-gruszkowa cielęcina

Dziś pomysł dla miłośników połączeń mięsno-owocowych 🙂

Znam takich 🙂 Moi pacjenci dość często proszą o takie smaki 🙂

A ja szczególnie lubię u pacjentów „lekkostrawnych” kombinować z takimi połączeniami, bo to pobudza ich apetyt.

Składniki na 1 porcję:

  • Brzoskwinia – 1 sztuka (ok. 85g)
  • Gruszka – 1 sztuka (ok. 130g)
  • Szpinak mrożony rozdrobniony (200g)
  • Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek – 1/2 łyżki (5ml)
  • Cielęcina – 80g
  • Ryż basmati – 55g (nieugotowany)
  • Natka pietruszki – 1/2 łyżki (ok. 5g)
  • Przyprawy do smaku – np. majeranek, kurkuma, kolendra, lubczyk

Przygotowanie:

➨ Ryż ugotuj z ulubionymi przyprawami (np. kurkumą) w proporcji woda:ryż jak 2:1, na początku bez przykrycia, gdy woda będzie się mocno gotować – przykryj i zmniejsz ogień.
Nie mieszaj podczas całego gotowania ryżu, bo inaczej zrobi się „papka” 🙂
➨ Szpinak, gruszkę i pokrojoną brzoskwinię podduś pod przykryciem wraz z cielęciną pokrojoną w malutkie paseczki, dodaj olej.
➨ Przypraw majerankiem, możesz dodać też inne przyprawy jak kurkuma, kolendra, lubczyk lub inne – wg gustu.
➨ Ryż na talerzu posyp natką pietruszki.


Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 538 kcal
Białko: 26,09 g
Tłuszcze: 14,64 g
Węglowodany: 77,65g

Pamiętajcie, że kaloryczność, zawartość białka, tłuszczu, węglowodanów zawsze modyfikujemy pod konkretnego pacjenta, w zależności od potrzeb.


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ To pomysł na ciekawe danie obiadowe dla osób, które mają dosyć standardów i lubią testować nowe smaki 🙂
❷ Posiłek pochodzi z jadłospisu pacjentki na diecie lekkostrawnej z rozsianym nowotworem jelita grubego.
❸ Dodatek owoców do mięsa to nie tylko dodatek smakowy – to dodatek kaloryczny ! – co mega istotne u pacjentów niedożywionych, i tych, u których walczymy o przybranie każdego kilograma.
❹ Dodatek owoców do mięsa to również wpływ na jego soczystość, w diecie lekkostrawnej wykluczamy wszelkie smażone, opanierowane mięsa, a mięso gotowane na parze bez dodatków jest dla Was jałowe i suche, co powoduje, że po prostu staje się niezjadliwe. Więc – trzeba kombinować 🙂
❺ Dodatek tłuszczu sprawia, że danie jest jeszcze bardziej kaloryczne i smakowite, poza tym zmniejsza ładunek glikemiczny potrawy, dzięki czemu nie czekają Was wysokie wahania glukozy we krwi.

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *