Szpinakowo-pieczarkowe z soczewicą!

A dziś mam dla Was przepis na zdrowe kotleciki bez mięsa 🙂

Bez mięsa ale od razu zaznaczam, że nie są wegańskie.

Kto zna mnie już trochę, powinien zauważyć, że jestem fanem kotlecików pieczonych w piekarniku z baaaardzo różnych składników 🙂

Dziś królują kotleciki ze szpinakiem, pieczarkami i soczewicą.

Bogactwo witamin, składników mineralnych, białka roślinnego i błonnika 🙂

 

Oto przepis na 8 kotlecików:

 

Składniki:

      • jaja – 1 sztuka
      • szpinak mrożony – 1 opakowanie – 450g
      • pieczarki – 0,5kg
      • soczewica konserwowa – 1 puszka – 240g
      • cebula -2 duże sztuki
      • czosnek – 3 ząbki
      • olej rzepakowy – 2 łyżki
      • ser żółty gouda – 80g (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Szpinak gotuj aż do odparowania. Czosnek i cebulę leciutko podsmaż na oleju, dodaj do szpinaku. Pieczarki pokrój, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj bez dodatku tłuszczu, aż odparuje cała woda. Soczewicę odsącz z zalewy. Wymieszaj ją (soczewicę, nie zalewę 😛 ) z resztą składników, dodaj surowe jajko. Formuj kotleciki z kawałeczkiem żółtego sera (ok. 10g).

Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w 180stopniach ok. 20 minut.



Wartość odżywcza jednego kotlecika:


Energia: 89kcal
Białko: 6,7g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 9,53g
Błonnik: 3g

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *