A dziś mam dla Was przepis na zdrowe kotleciki bez mięsa 🙂
Bez mięsa ale od razu zaznaczam, że nie są wegańskie.
Kto zna mnie już trochę, powinien zauważyć, że jestem fanem kotlecików pieczonych w piekarniku z baaaardzo różnych składników 🙂
Dziś królują kotleciki ze szpinakiem, pieczarkami i soczewicą.
Bogactwo witamin, składników mineralnych, białka roślinnego i błonnika 🙂
Oto przepis na 8 kotlecików:
Składniki:
-
-
- jaja – 1 sztuka
- szpinak mrożony – 1 opakowanie – 450g
- pieczarki – 0,5kg
- soczewica konserwowa – 1 puszka – 240g
- cebula -2 duże sztuki
- czosnek – 3 ząbki
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- ser żółty gouda – 80g (opcjonalnie)
-
Przygotowanie:
Szpinak gotuj aż do odparowania. Czosnek i cebulę leciutko podsmaż na oleju, dodaj do szpinaku. Pieczarki pokrój, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj bez dodatku tłuszczu, aż odparuje cała woda. Soczewicę odsącz z zalewy. Wymieszaj ją (soczewicę, nie zalewę 😛 ) z resztą składników, dodaj surowe jajko. Formuj kotleciki z kawałeczkiem żółtego sera (ok. 10g).
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w 180stopniach ok. 20 minut.
Wartość odżywcza jednego kotlecika:
Energia: 89kcal
Białko: 6,7g
Tłuszcze: 4g
Węglowodany: 9,53g
Błonnik: 3g