A co jeśli nie macie siły na gotowanie?
Albo czasu?
Posiłki dla pacjentów ONKO też nie powinny być bardzo wymagające, ponieważ jeśli pacjent robi je sam – to nie zawsze ma siłę, a jeśli robi je rodzina – to też nie zawsze ma czas na „wielkie” gotowanie.
Czasem nie ma też natchnienia do gotowania, ochoty.
Pamiętajcie, że gotowanie powinno być proste, przyjemne, a skomplikowane tylko wtedy, kiedy macie ochotę się „wyżyć” w kuchni.
Inaczej będzie Was denerwować i rozjuszać.
Nie tędy droga 😉
Składniki na 1 porcję:
- Makaron z pszenicy durum – 2/3 szklanki (50g)
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka (10ml)
- Pomidory w puszce – 1/2 szklanki (130g)
- PROTIFAR – 2 łyżki (12g)
- Mieszanka warzyw surowych, mrożona (130g) – takie jakie lubicie
- Ulubione przyprawy – np. bazylia, oregano i kolendra
Przygotowanie:
➨ Makaron ugotuj al-dente.
➨ Warzywa ugotuj w garnku (pod koniec gotowania, zdejmij przykrywkę), dodaj pomidory, oliwę i protifar (wymieszany w 1/4 szklanki wody)
➨ Dodaj bazylię, oregano. Podawaj z makaronem.
★ Zrobione! ❤️
Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 452 kcal
Białko: 22,42 g
Tłuszcze: 11,99 g
Węglowodany: 65,9g
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Takie danie idealne jest dla pacjentów, u których występuje jadłowstręt do produktów mięsnych (przy chemioterapiach, a szczególnie wysokodawkowych hematologicznych występuje właściwie u większości pacjentów!) – jako źródło białka używamy odżywki białkowej.
❷ Tu akurat mamy Protifar, oczywiście mogą być też inne np. Fresubin Protein Powder, który w swoim składzie nie zawiera laktozy
❸ Starajcie się wybierać odżywki medyczne!
❹ Czasami jednak musimy użyć odżywek niemedycznych np. sojowych, które nie są sprzedawane jako produkt medyczny, ale potrzebujemy wykluczyć białka mleka.
❺ Odżywki są dobre, gdy nie chcecie jeść mięsa, a strączki odpadają ze względu na swoją ciężkostrawność, wysoką zawartość błonnika
❻ Możecie zamiast odżywki dodać też białko jaja lub wymieszać sos z jogurtem skyr (ale uważajcie, aby się nie zwarzył! Najpierw mała porcja sosu do jogurtu, a potem cały jogurt do sosu 🙂
❼ Pamiętajcie jednak, że odżywki białkowe to nie takie HOP SIUP, a ilość białka (ogółem – i z odżywek, i z żywności) trzeba dostosować do każdego pacjenta indywidualnie.
Jego ilości naprawdę się wahają! Najczęściej miedzy 0,8-1,5g/kg aktualnej masy ciała. Ale zdarzają się sytuacje kiedy drastycznie zmniejszamy ilość białka (niewydolność nerek, co nierzadko zdarza się przy leczeniu onko) lub mocno je podnosimy. Wszystko „to zależy” – od wyników, masy ciała, choroby etc. Najlepiej kontaktujcie się ze swoim lekarzem lub dietetykiem (np. ze mną ☎ 😉)
❽ Oczywiście w tym przepisie możecie zmienić ilość odżywki białkowej, a jeśli chcecie – możecie dodać mięso, strączki, jajko czy rybę.
❾ Użyjcie warzyw mrożonych na jakie macie ochotę, najbardziej lekkostrawne będą te korzeniowe – np. mrożona włoszczyzna. Nie musicie używać też mrożonych, ale jest to pewne ułatwienie – jest szybciej 🙂
❿ Zdjęcie pochodzi z jadłospisu mojej onkopacjentki z guzem wątroby, rakiem pęcherzyka żółciowego i wysoką utratą masy ciała. Dziękuję za zaufanie i walczymy ! 💪💪💪