Szybka pasta z kasz i suszonych pomidorów

Dziś wegańska propozycja pasty kanapkowej.

Pyszna, sycąca i jaka zdrowa! Bogata w jedno- i wielonienacycone kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju lnianego ❤

Jest to też sposób na niemarnowanie żywności i wykorzystywanie resztek, np. kaszy pozostałej z obiadu 🙂

 

Składniki na mały słoiczek:

  • ugotowana kasza – 100g (ja miałam kaszę gryczaną i jęczmienną w proporcji pół na pół)
  • suszone pomidory – 6 sztuk („suche”, nie w oliwie)
  • olej lniany – 2 łyżki
  • przyprawy do smaku np. bazylia, pieprz, odrobina soli

Sposób przygotowania:

Wykorzystujemy kaszę, którą już mamy lub gotujemy świeżą.

Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut, aby zmiękły. Nie wylewamy wody!

Przekładamy pomidory do blendera i miksujemy na gładką masę z olejem lnianym, dodajemy kaszę i miksujemy. Przyprawiamy. Jeśli masa jest zbyt sucha (nie chce się dobrze zmiksować) dodajemy wodę, w której moczyliśmy pomidory.

Gotowe!

Najlepsza jest z dobrym, żytnim pieczywem 🙂

 

Smacznego 😋

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *