Dziś wegańska propozycja pasty kanapkowej.
Pyszna, sycąca i jaka zdrowa! Bogata w jedno- i wielonienacycone kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju lnianego ❤
Jest to też sposób na niemarnowanie żywności i wykorzystywanie resztek, np. kaszy pozostałej z obiadu 🙂
Składniki na mały słoiczek:
- ugotowana kasza – 100g (ja miałam kaszę gryczaną i jęczmienną w proporcji pół na pół)
- suszone pomidory – 6 sztuk („suche”, nie w oliwie)
- olej lniany – 2 łyżki
- przyprawy do smaku np. bazylia, pieprz, odrobina soli
Sposób przygotowania:
Wykorzystujemy kaszę, którą już mamy lub gotujemy świeżą.
Suszone pomidory zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut, aby zmiękły. Nie wylewamy wody!
Przekładamy pomidory do blendera i miksujemy na gładką masę z olejem lnianym, dodajemy kaszę i miksujemy. Przyprawiamy. Jeśli masa jest zbyt sucha (nie chce się dobrze zmiksować) dodajemy wodę, w której moczyliśmy pomidory.
Gotowe!
Najlepsza jest z dobrym, żytnim pieczywem 🙂
Smacznego 😋