Waniliowy budyń na mleku migdałowym z odżywką białkową

To co, może dziś czas na deserek? 🤩
Nie tylko dla moich ONKOsmakoszy 🥰

Taki prawdziwy budyń, robiony w domu z mąki ziemniaczanej – nie z torebki 😉

Ktoś chętny? 🤭

Składniki na 1 porcję:

  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżka (24g)
  • PROTIFAR – 2 łyżki (12g)
  • Mleko migdałowe, niesłodzone – 1 i 1/3 szklanki (300g)
  • Masło 82% – 1/2 łyżeczki (5g)
  • Jabłko 1/2 sztuki (90g)
  • Płatki owsiane 3 łyżki (30g) lub inne *

    * na ścisłej diecie lekkostrawnej mogą być inne płatki np. ryżowe, mogą być również owsiane błyskawiczne (są bardziej łatwostrawne), a np. przy diecie standardowej, czy przy cukrzycy – wybieramy płatki owsiane górskie

Przygotowanie:

➨ Połowę mleka zagotować z masłem.
➨ Dodać do smaku mieloną wanilię (0,5 płaskiej łyżeczki).
Może też być cynamon, prawdziwa wanilia jest droga (nie chodzi
o cukier wanilinowy!)

➨ Do pozostałego mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, Protifar, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
➨ Gdy mleko się zagotuje dodajemy mleko rozmieszane z mąką i Protifarem, i chwilę podgrzewamy.
➨ W między czasie jabłko pokrój w kostkę i leciutko podgotuj (ma być al dente)
Jeśli dobrze tolerujesz surowe jabłko – to nie ma potrzeby go gotować!
➨ Przygotuj budyń. Zalej nim płatki owsiane i jabłko.


Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 370 kcal
Białko: 17,29 g
Tłuszcze: 9,80 g
Węglowodany: 55.73g


❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ To kolejny, pyszny sposób na przemycenie odżywki białkowej w diecie pacjentów, u których mamy na nie zwiększone zapotrzebowanie.
❷ Oczywiście odżywkę (rodzaj) i jej ilość dostosowujemy zawsze indywidualnie!
❸ Rodzaj płatków również dobieramy indywidualnie – w zależności od tolerancji błonnika.
❹ Dzisiejszy przykład posiłku to II śniadanie u pacjenta – tym razem nieONKO – za to przy nadżerkowym zapaleniu żołądka, licznych zespoleniach żołądkowo-jelitowych z perforacją dwunastnicy włącznie – i jak się domyślacie – z przebiegającym niedożywieniem.
❺ Domowy budyń to idealna przekąska dla wielu osób wymagających diet lekkostrawnych, czy niskotłuszczowych – np. u moich kochanych „trzustkowców” – po OZT, czy też po resekcjach trzustki (częściowych lub całkowitych) z powodu nowotworu.
❻ No i oczywiście moi drodzy hematoonkologiczni pacjenci – po chemioterapiach, gdy występują zmiany śluzówkowe – budyń to jeden z bardziej pożądanych posiłków ❤️ Na moim szpitalnym oddziale budyń gości w menu bardzo często 🙂
❼ Nie zapominajmy również o pacjentach po radioterapii w obrębie głowy i szyi – oni równie często potrzebują wsparcia w postaci miękkich, płynnych posiłków wzbogaconych w białko 💪
❽ Jeśli nie chcecie używać mleka migdałowego – możecie użyć innego np. owsianego, ryżowego, krowiego, czy też krowiego bez laktozy (np. po radioterapii w obrębie miednicy – gdzie często tolerancja laktozy jest znikoma 😢)
❾ No i nie oszukujmy się – BUDYŃ – jest pyszny i wcale nie trzeba nikogo namawiać, żeby go zjadł 🙈

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *