Wegański bigos z czerwoną fasolą

Z czym kojarzy Wam się kiszona kapusta? 🙂

Zapewne z bigosem 😀

Albo kapustą z grzybami pozostając w temacie świąt, które ponoć (?) były tak niedawno…

Dziś mam dla Was pomysł na szybki, jednogarnkowy obiad z kapustą kiszoną w roli głównej 😀

Co potrzebujemy?

Składniki na 4 porcje:

  • kiszona kapusta 250g
  • cukinia – 2 szt (500g)
  • czerwona fasola konserwowa – 1 puszka (ok. 240g po odsączeniu)
  • kukurydza – 1/2 puszki
  • cebula – 3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
  • pomidory krojone z puszki – 1 sztuka
  • olej rzepakowy – 1,5 łyżki
  • makaron z pszenicy durum – 200g
  • przyprawy – oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, czosnek

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj i wystudź w zimnej wodzie.

Cebulę pokrój w paseczki, podduś w dużym garnku na oleju.

Dodaj pokrojoną cukinię (ze skórką i pestkami!), odsączoną kukurydzę, odsączoną i przepłukaną pod zimną wodą czerwoną fasolę.

Kiszoną kapustę posiekaj nożem, możesz przepłukać zimną wodą jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw.

Wymieszaj wszystkie warzywa razem, dodaj pomidory krojone i koncentrat pomidorowy.

Przypraw ostrą papryką, pieprzem, odrobiną soli, oregano i ziołami prowansalskimi.

Duś do miękkości i odparowania wody, dodaj ugotowany makaron i podduś jeszcze chwilę.

Gotowe!

Szybkie, a jakie smaczne 😋


Wartość odżywcza:
Energia: 381 kcal
Białko: 17,75 g
Tłuszcze: 4,89 g
Węglowodany: 71,66 g
Błonnik: 8,03 g
Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *