Mam dziś dla Was przepis na MEGA szybkie i MEGA zdrowe kotlety, pulpety lub po prostu KULECZKI z soczewicy 😋
Są naprawdę eksprersowe. I czteroskładnikowe + przyprawy 👍
Wegańskie, co wielu z Was na pewno zachęci.
Co potrzebujemy?
Składniki:
- soczewica czerwona surowa – 3/4 szklanki (ok. 150g)
- mąka orkiszowa pełnoziarnista – 2 płaskie łyżki (20g)
- pomidory suszone (suche, nie w oliwie – nie ze słoika) – 5 plastrów (tj. ok 35g)
- słonecznik łuskany – 2 łyżki (20g)
- curry – 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Soczewicę zalej wodą (tak, aby była delikatnie przykryta) i ugotuj z łyżeczką curry (możesz też dodać odrobinę pieprzu).
Zacznij gotowanie z przykrywką, po 6-7 minutach zdejmij przykrywkę i zaczekaj aż woda całkowicie odparuje.
Całkowity czas gotowania to ok. 10-15min. Soczewicę wystudź.
W między czasie suszone pomidory (suche, nie w oliwie – nie ze słoika) zalej gorącą wodą na kilka minut i zaczekaj aż zmiękną.
Odsącz i pokrój w paski.
Wymieszaj soczewicę z pomidorami, słonecznikiem i mąką. Uformuj małe kuleczki i wstaw do nagrzanego piekarnika (220°C) na ok. 10 minut.
Z podanej porcji wychodzi 10 kuleczek.
Wartość energetyczna: 82kcal
Białko: 4,76g
Tłuszcz: 1,34g
Węglowodany: 13,28
Błonnik: 2,43g
Pyszne i zdrowe 🙂
Wypróbujcie 😍
PS. Przypominam o voucherach prezentowych na Dzień Matki! Więcej informacji tu: klik