Wegańskie kuleczki z soczewicy

Mam dziś dla Was przepis na MEGA szybkie i MEGA zdrowe kotlety, pulpety lub po prostu KULECZKI z soczewicy 😋

Są naprawdę eksprersowe. I czteroskładnikowe + przyprawy 👍

Wegańskie, co wielu z Was na pewno zachęci.

Co potrzebujemy?

Składniki:

  • soczewica czerwona surowa – 3/4 szklanki (ok. 150g)
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista – 2 płaskie łyżki (20g)
  • pomidory suszone (suche, nie w oliwie – nie ze słoika) – 5 plastrów (tj. ok 35g)
  • słonecznik łuskany – 2 łyżki (20g)
  • curry – 1 łyżeczka

Sposób wykonania:

Soczewicę zalej wodą (tak, aby była delikatnie przykryta) i ugotuj z łyżeczką curry (możesz też dodać odrobinę pieprzu).

Zacznij gotowanie z przykrywką, po 6-7 minutach zdejmij przykrywkę i zaczekaj aż woda całkowicie odparuje.

Całkowity czas gotowania to ok. 10-15min. Soczewicę wystudź.

W między czasie suszone pomidory (suche, nie w oliwie – nie ze słoika) zalej gorącą wodą na kilka minut i zaczekaj aż zmiękną.

Odsącz i pokrój w paski.

Wymieszaj soczewicę z pomidorami, słonecznikiem i mąką. Uformuj małe kuleczki i wstaw do nagrzanego piekarnika (220°C) na ok. 10 minut.

Z podanej porcji wychodzi 10 kuleczek.


Wartość odżywcza 1 kulki:

Wartość energetyczna: 82kcal
Białko: 4,76g
Tłuszcz: 1,34g
Węglowodany: 13,28
Błonnik: 2,43g

Pyszne i zdrowe 🙂

Wypróbujcie 😍

PS. Przypominam o voucherach prezentowych na Dzień Matki! Więcej informacji tu: klik

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *