Żytni chrupki chlebek z nasionami

Dziś jeszcze jeden przepis z serii dla ONKOcukrzyków.
Lub nieONKO – ale cukrzyków.
Czy dla osób z insulinoopornością.

Lub po prostu jako zdrowa przekąska 🙂

Szybkie, proste chrupkie chlebki, są tak dobre, że trzeba się pilnować, żeby nie zjeść ich zbyt dużo na raz 😀

Mąka żytnia 2000, płatki owsiane, otręby i nasiona.
Samo zdrowie !

Składniki:

  • Płatki owsiane górskie 180g
  • Mąka żytnia 2000 110g
  • Otręby owsiane 90g
  • Słonecznik 130g
  • Siemię lniane 90g
  • Sezam 70g
  • 700ml wody
  • 1-2 łyżeczki soli (ja daję 1 kopiastą)
  • Mak do posypania – ok 3 łyżki
  • Olej do posmarowania papieru do pieczenia
  • Przyprawy wg gustu – np. bazylia, oregano, czerwona papryka, czosnek

Przygotowanie:

  1. Wymieszać razem wszystkie składniki – razem z wodą i odstawić na 15min.
  2. Blachy (do piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem.

    To porcja na dwie duże blachy z piekarnika + jedną mniejszą (może być taka do ciasta, ja piekę w blaszce na tartę o śr. 25cm, może być kwadratowa, prostokątna, ta trzecia blacha może być rozsmarowana do połowy.
  3. Gotową masę rozsmarować na blachach na ok. 3-4mm grubości
  4. Oprószyć z wierzchu makiem i ziołami (np. jedną blachę oregano, drugą czerwoną papryką, trzecią czosnkiem czy bazylią, lub pomieszać).
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170°C (na termoobieg) – wszystkie trzy blachy, ale zamieniać je miejscami od czasu do czasu.
  6. Łączny czas pieczenia to ok. 60 minut.

    ★ Po pierwszych 10 minutach po kolei wyjąć blaszki i delikatnie pociąć ciasto na kromki (np. kółkiem do pizzy) i wstawić z powrotem do piekarnika.
    Duża blaszka to dwa rzędy kromek po 7 sztuk.

    ★ W ciągu całego pieczenia 3 x należy uchylić piekarnik na 3-4 minuty, aby uwolnić parę – chlebek będzie bardziej chrupiący.
  7. Wyjąć z piekarnika, połamać na kromki i aby był jeszcze bardziej chrupiący wstawić na kratkę (już bez papieru) na ok 7 minut (dalej na termoobiegu). Jeśli chcemy bardziej miękkie – to krócej, ale będą miały krótszą trwałość.
  8. Przechowywać w pojemniku plastikowym przykrytym tylko ręcznikiem papierowym.

Wartość odżywcza w 1 porcji (1 kromka) :

Energia: 83 kcal
Białko: 3,25 g
Tłuszcze: 4,73 g
Węglowodany: 58,46 g
Błonnik: 2,34 g



❶ Nie jest to przepis dla pacjentów na dietach lekkostrawnych.
❷ Jest to przepis na przekąskę o wysokiej zawartości nasion i błonnika.
❸ Jest to super przekąska dla pacjentów, u których dbamy o prawidłowy poziom glukozy we krwi. Warto jeszcze do tego dodać jakieś źródło białka – np. zjeść z serkiem wiejskim.
❹ Dodatek otrębów w diecie przy cukrzycy będzie zapobiegał wysokim wzrostom glukozy we krwi.
❺ Nasiona są świetnym źródłem składników mineralnych, a także cennych kwasów tłuszczowych.
❻ Same chlebki są tak pyszne i „wciągające”, że to dobra przekąska również na imprezy 🙂

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *