Żytnie ciasteczka idealne na wypad w góry

I tylko „gór mi mało i trzeba mi więcej”…

Kto z Was kocha góry? <3

Mamy długi weekend – to idealny czas na aktywność, na zdobycie kilku szczytów, na ruch na świeżym powietrzu, na spokój dla serca i duszy, na oddech od zgiełku miasta i trudów codziennego dnia…

Chodzenie po górach to niezliczona ilość uśmiechu, satysfakcji, spalonych kalorii i niezapomnianych, zapierających dech w piersiach widoków!

Ale całodzienne wędrówki wymagają też przemyślanego prowiantu 🙂

Nie zapomnijcie zabrać ze sobą odżwyczych przekąsek – mam dziś dla Was propozycję żytnich ciasteczek.

Niezwykle pysznych <3 Łatwych do zabrania <3 dodających energii strudzonym wędrowcom <3 i jeszcze raz – niezwykle pysznych! <3

 

Przepis jest bardzo prosty 🙂

Składniki na 70 ciasteczek (nie zjedzcie ich sami):

      • mąka żytnia 2000- 420g
      • orzechy włoskie – 100g
      • orzechy laskowe – 100g
      • migdały- 100g
      • miękkie masło – 250g
      • jaja – 3 sztuki
      • mak mielony – 50g
      • ksylitol – 180g
      • wiórki kokosowe – 150g
      • opcjonalnie – mleko 2% – 50ml

Orzechy rozdrabniamy delikatnie w blenderze. Mieszamy wszystkie składniki suche, następnie dodajemy masło i jaja. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest dość sucha można dodać max. 50 ml mleka lub wody.

Formujemy ciasteczka, układamy na papierze do pieczenia (na kratce lub blaszce) i pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach.

To wszystko! Genialnie szybkie i genialnie dobre!

Spróbujcie 🙂

 

PS. I gór też posmakujcie! <3

 


Wartość odżywcza jednego ciasteczka:

Energia: 82,3kcal
Białko: 1,54g
Tłuszcze: 6,2g
Węglowodany: 7,53g
Błonnik: 1,54g

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *