Dieta lekkostrawna i zaparcia – jak to połączyć?

Często zastanawiacie się jak połączyć ze sobą dwie sprzeczności.

Rozkładacie ręce, mówiąc, że się nie da!

Owszem jest to bardzo trudne.

Co zrobić, gdy z uwagi na konkretną chorobę konieczna jest dieta lekkostrawna, ale cierpisz na ciągłe zaparcia?

Nie jest to takie proste.

A dla Was, kiedy w szpitalach często dostajecie dwa różne schematy diety – staje się wręcz nie do ogarnięcia ?

Bardzo denerwuje mnie, gdy pacjent dostaje rozpiskę – „co zrobić, aby pozbyć się zaparć?”, ale nikt nie zwraca uwagi na to, że jego stan wymaga prowadzenia diety lekkostrawnej (często też niskotłuszczowej).

A tam znajdujemy:

✔ Jedz duże ilości surowych warzyw i owoców – to błonnik!
✔ Jedz duże ilości żytniego pieczywa, razowych makaronów i brązowego ryżu! – to błonnik!
✔ Jedz orzechy, ziarna i nasiona – to błonnik!

…który pomoże Ci pozbyć się zaparć!

No cóż – nic z tych trzech punktów nie pasuje do osób, które są na diecie lekkostrawnej np. u pacjentów onko/i nieonko  z powodu operacji w obszarze jamy brzusznej, czy z powodu chorób trzustki (jak OZT).

To co robić?

Z uwagi na obecną konieczność prowadzenia diety lekkostrawnej nie możemy pozwolić sobie na „typowe” rozwiązania przy zaparciach – zwiększenie ilości błonnika (czyli np. spożycie żytniego razowego pieczywa, ziaren, czy też dużych ilości surowych warzyw i owoców).

Nie możemy zwiększać pewnych produktów, ale są takie, których możemy unikać!

Mamy kilka małych trików, których możemy spróbować użyć (a dopiero jeśli one nie pomogą – to wspomagać się wyrobami farmaceutycznymi).

Oto krótka lista:

❶ Podstawą jest duże spożycie płynów – wody – 2,5 -3l/dobę.

❷ Unikaj dużych ilości produktów zapierających jak wafle ryżowe, pieczywo pszenne typu vasa, biały ryż, kleik ryżowy, gotowana marchew, dynia.

❸ Wprowadź do diety większą ilość jogurtów, maślanki i kefirów.

❹ Unikaj potraw mącznych: kluski, naleśniki, pierogi – mają działanie zapierające.

❺ Wypij kisiel przygotowany z siemienia lnianego.

❻ Płatki (np. owsiane górskie) spożywaj w postaci nieprzetworzonej – wsyp do jogurtu i jedz od razu, aby nie namokły – ale, to już należy rozpatrywać indywidualnie!

❼ Unikaj cukrów prostych – nie jedz słodyczy, cukru, miodu, soków – bo fermentując w jelitach mogą promować wzdęcia i nasilać zaparcia.

❽ Możesz spróbować wypić rano łyżeczkę/łyżkę oleju lnianego.

❾ Możesz próbować mieszać pieczywo – np. jedna kromka graham (bez ziaren) i jedna pszenna – ale także do indywidualnej konsultacji! Dla niektórych może to być już „za dużo”

❿ W przypadku zaparć jaja należy spożywać na miękko bądź w postaci luźnej jajecznicy – jaja na twardo mają działanie zapierające.

⓫ Unikaj kakao i czekolady bo mają działanie zapierające.

⓬ Można spróbować ugotować kompot na suszonych śliwkach.

⓭ Unikaj czarnej, mocnej herbaty – ma działanie zapierające.


Oczywiście jak zawsze – wszystko należy dostosować indywidualnie – w zależności od rodzaju choroby, leczenia, wyników i objawów bo np:

❌ u pacjenta po przeszczepie szpiku niewskazane będą jaja na miękko,

❌ u pacjentów świeżo po OZT nie wskazane będą jaja, a czekolady i kakao – i tak się unika,

❌ u pacjentów na diecie niskotłuszczowej – łyżka oleju lnianego („na raz”) – to może być za dużo,

❌ u pacjentów w trakcie procedury przeszczepowej może być niewskazane spożywanie jogurtów, czy kefirów – w zależności od odnowy hematologicznej,

❌ u pacjentów z zaawansowanymi chorobami nerek – niewskazane może być zwiększanie sobie dowolnie ilości płynów w diecie.

..i tak dalej..


Jeśli nie możecie poradzić sobie z taką ilością sprzecznych informacji – idźcie do dietetyka.
Po to jesteśmy, aby pomóc Wam to wszystko ogarnąć w jedną całość <3

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *