Lubicie spaghetti? 🙂
Mam dla Was przepis na pyszną i zdrową wersję!
Składniki na 2 porcje:
- marchew – 2 małe sztuki (ok. 90g)
- seler – 1/3 sztuki (ok. 100g)
- cebula – 1 średnia sztuka (ok. 100g)
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- indyk – pierś – mięso mielone * (200g)
- czosnek – 2 ząbki
- pomidory krojone – 1 puszka
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
* nie kupujcie nigdy gotowego mięsa mielonego! nigdy nie wiadomo co tam jest..niestety 🙁 Najprościej i najzdrowiej – poproście w sklepie mięsnym o zmielenie na miejscu, wtedy macie pewność, że indyk to indyk 🙂
Przygotowanie:
Seler i marchewkę zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę drobno pokrój. Wszystko razem wymieszaj i podduś na patelni z olejem rzepakowym. Przełóż wszystko do dużego garnka. Gdy warzywa będą miękkie dodaj mięso mielone z indyka i gotuj. Dodaj czerwoną paprykę, pieprz, bazylię. Na koniec wlej pomidory i gotuj aż masa trochę zgęstnieje.
Podawaj z pełnoziarnistym makaronem spaghetti.
Wartość odżywcza 1 porcji :
Energia: 549 kcal
Białko: 38,11g
Tłuszcze: 7,8g
Węglowodany: 86g
Błonnik: 7g
Smacznego!