Jajecznica na parze

A dziś mam dla Was przepis na nieco lżejszą wersję jajecznicy.

A jakiej pysznej ?

A jakiej dobrej!

A zdjęcie pochodzi od jednego z moich pacjentów – jest to przepis na I śniadanie – jajecznica na parze w towarzystwie chleba żytniego razowego i soku pomidorowego ??

A więc do rzeczy 🙂

Składniki na 1 porcję:

  • Jaja kurze całe – 3 sztuki (150 g)
  • Cebula – 1/2 sztuki (50 g)
  • Mleko 2% – 1/5 szklanki (50 ml)
  • Papryka czerwona – 2/3 sztuki (150 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Seler naciowy – 1/8 sztuki (40 g)

Przygotowanie:

Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i pokrojone warzywa. Widelcem delikatnie skłóć składniki ze sobą. Miseczkę wstaw do garnka z gotującą się wodą. Masa jajeczna zacznie się ścinać, mieszaj ją aż do chwili, gdy białko i żółtko będą ścięte, a nadmiar wody z warzyw odparuje.


Wartość odżywcza jajecznicy:

Energia: 312 kcal
Białko: 23,94 g
Tłuszcze: 16,63 g
Węglowodany: 21,1 g

Smacznego!! 🙂

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *