Kolorowa sałatka z olejem lnianym

Mam dla Was przepis na kolorową, zdrową i pełną witamin sałatkę ! ??

Nie podaję proporcji – wszystko zależy od tego co najbardziej lubicie 🙂

  • kapusta pekińska
  • papryka czerwona
  • kukurydza konserwowa
  • por
  • rzodkiewka
  • mozzarella
  • olej lniany
  • oregano świeże
  • ulubione przyprawy np. pieprz i suszone oregano

Po prostu pokrój i wymieszaj!

Nie zapomnij o dodatku oleju lnianego (ok. 0,5-1 łyżki na porcję), który jest bogatym źródłem kwasów omega-3 tak niezbędnych w naszej diecie!

Pamiętajcie, aby kupować olej lniany tylko taki, który:

a) jest tłoczony na zimno
b) jest przechowywany w lodówce
c) jest w ciemnej butelce
d) ma krótki termin ważności (3 miesiące)

Gdzie kupować? Chyba najłatwiej w aptece (chociaż i tam zdarza się, że nie jest przechowywany w lodówce… a taki olej traci już swoje zdrowotne właściwości i nie ma SENSU go kupować).

Olej lniany ma też inne właściwości niż pozytywny wpływ na nasze zdrowie…otóż nadaje potrawom niesamowity SMAK i AROMAT.

Smacznego!

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *