Lekka roladka z jabłuszkiem

Zastanawiacie się czasem co zrobić z „nadmiarem” działkowych jabłek?

Przecież nie każdy z nas lubi obiady na słodko.. więc klasyczny ryż z jabłkami odpada 😀

A szarlotka? Owszem! Ale i tak zawsze coś zostanie.. 🙂

Dziś mam dla Was propozycję pysznych roladek z kurczaka z jabłkami.

Pysznych, lekkostrawnych i soczystych.

Są również idealne dla moich pacjentów, którzy muszą być na diecie lekkostrawnej.

To miła odmiana kurczaka 🙂

Składniki na 4 roladki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1-2 jabłka (w zależności od wielkości)
  • przyprawy -> u mnie kolendra, tymianek, czerwona papryka i majeranek
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju (w zależności od sposobu wykonania)

Przygotowanie:

Pierś dokładnie myjemy i obsuszamy. Każdą z nich przekrawamy w poprzek na cienki plaster. Można je trochę rozbić. Z każdej strony obsypujemy ziołami.

Obkładamy wzdłuż plasterkami obranego jabłka:

A potem bierzemy się za zwijanie!

Ja preferuję metodą nitką… ale możecie zrobić to inaczej. Ja korzystam z metody, której nauczyłam się od Mamy i Babci ❤️ i ta wydaje mi się najlepsza ?

Najpierw zwijam roladkę i obwijam ją nitką dość ciasno – na początek całość, a później tylko brzegi. Polecam kończyć zawsze na którymś boku, żeby potem łatwiej było znaleźć koniec nitki, jak już się trochę zapiecze.

Tak wyglądają po zwinięciu:

A potem czas je przyrządzić!

Są właściwie trzy sposoby:

  1. Możecie je włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku.
  2. Możecie je ugotować na parze (będą bardziej wilgotne).
  3. Możecie podusić je na patelni na łyżce oleju pod przykryciem, a potem delikatnie podlewać wodą.

Wszystkie trzy sposoby sprawią, że roladki będą pyszne 🙂

Ale, ale ! Pamiętajcie! W tym przypadku nie wolno ich zostawić i wrócić za pół godziny 😉 W każdym z tych sposobów, gdy mięso już się trochę podgotuje (będzie z wierzchu bielutkie i brzegi skleją się ze sobą) – należy odwinąć nitkę! Najlepiej koniec znaleźć sobie widelcem i potem delikatnie odkręcać, aż cała nitka odejdzie.

Potem znów wkładacie mięso do piekarnika / parowaru / na patelnię.

Przy odkręcaniu nitki może odpaść trochę ziół, jeśli chcecie posypcie mięso jeszcze trochę.

Mięso powinno się robić ok. 1 h, aby w środku było miękkie i soczyste.

PS. Gdyby po zdjęciu nitki, ale nadal w trakcie przygotowania – roladka zaczęła się rozwijać – możecie ją spiąć wykałaczką.

Spróbujcie!

Polecam <3

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *