Kochani,
Zaczynamy nowy cykl postów – będę Wam przedstawiać posiłki, które moi pacjenci dostają w jadłospisach.
Co więcej – część z nich będzie pojawiać się w postaci zdjęć autorstwa moich pacjentów.
Dziś mam dla Was przepis na fasolowe muffinki.
Czy to może być smaczne?
Hmm..
Zobaczcie sami:
Zachęceni? 🙂
Oto przepis:
- Jaja kurze całe – 1 sztuka (50 g)
- Wiórki kokosowe – 3/4 łyżki (5 g)
- Banan – 1/5 sztuki (24 g)
- Fasola konserwowa czerwona – 1/4 szklanki (40g)
- Jabłko – 1/4 sztuki (50 g)
- Kakao prawdziwe, proszek – 1/3 łyżki (3 g)
- Ksylitol – 1/3 łyżeczki (3 g)
- Mak – 1/3 łyżki (3 g)
- Migdały płatki – 1/2 łyżki (5 g)
- Miód pszczeli – (5 g)
- Płatki owsiane – 1 i 1/4 łyżki (12 g)
Przygotowanie:
Fasolę przepłukać, zblendować, dodać jajko. Osobno wymieszać składniki suche, osobno mokre. Następnie połączyć.
Nakładać w foremki na muffinki lub jedno małe naczynie żaroodporne i upiec w piekarniku na 180°C przez ok. 15 minut (można upiec je też w mikrofalówce).
Szybkie, pyszne i zdrowe!
Podana porcja to ok. 3 muffinki.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 307 kcal
Białko: 13,72 g
Tłuszcze: 13,81 g
Węglowodany: 36,59 g
Błonnik: 4,69 g
Spróbujcie!
PS. Wykonanie muffinek i zdjęcia to zasługa jednego z moich pacjentów, któremu serdecznie dziękuję za zaangażowanie 🙂
Witam
Byłam zaskoczona jak szybko trwa wykonanie tych mufinek. Lekko słodkie, świetne jako dodatek do kawy lub herbaty tylko szkoda piekarnik rozgrzewać dla trzech sztuk. Ja upiekłam od razu 18 i w ciągu niedzieli zniknęły w ustach męża i dzieci. Dziękuję z ten przepis i proszę o więcej
Anna
Świetnie, bardzo się cieszę 🙂
Oczywiście lepiej od razu upiec więcej muffinek…przepis podany był tylko na jedną porcję dla pacjenta, żeby nie zjeść ich zbyt wielu na raz, bo jak wiadomo – nadmiar nawet zdrowych przekąsek jest niezdrowy 🙂 Ale jeśli można dzielić się nimi z rodziną to jak najbardziej lepiej zwiększyć ilość. Pozdrawiam serdecznie