Z czym kojarzy Wam się kiszona kapusta? 🙂
Zapewne z bigosem 😀
Albo kapustą z grzybami pozostając w temacie świąt, które ponoć (?) były tak niedawno…
Dziś mam dla Was pomysł na szybki, jednogarnkowy obiad z kapustą kiszoną w roli głównej 😀
Co potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje:
- kiszona kapusta 250g
- cukinia – 2 szt (500g)
- czerwona fasola konserwowa – 1 puszka (ok. 240g po odsączeniu)
- kukurydza – 1/2 puszki
- cebula – 3 sztuki
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- pomidory krojone z puszki – 1 sztuka
- olej rzepakowy – 1,5 łyżki
- makaron z pszenicy durum – 200g
- przyprawy – oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, czosnek
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj i wystudź w zimnej wodzie.
Cebulę pokrój w paseczki, podduś w dużym garnku na oleju.
Dodaj pokrojoną cukinię (ze skórką i pestkami!), odsączoną kukurydzę, odsączoną i przepłukaną pod zimną wodą czerwoną fasolę.
Kiszoną kapustę posiekaj nożem, możesz przepłukać zimną wodą jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych potraw.
Wymieszaj wszystkie warzywa razem, dodaj pomidory krojone i koncentrat pomidorowy.
Przypraw ostrą papryką, pieprzem, odrobiną soli, oregano i ziołami prowansalskimi.
Duś do miękkości i odparowania wody, dodaj ugotowany makaron i podduś jeszcze chwilę.
Gotowe!
Szybkie, a jakie smaczne ?