Brak pomysłów na obiad?
Dziś mam dla Was nieco inny przepis 🙂
Makaron z zielonego groszku i jogurt skyr jako źródła białka – bez mięsa, czy ryb.
Nie każdy je lubi, nie każdy je jada.
Niektórych odrzuca smak mięsa po leczeniu onkologicznym, a coraz częściej słyszę o zmniejszonym apetycie na mięso po przechorowaniu na covid (czy to tylko sugestia, czy prawda – tego na razie nie wiemy).
Ale bezmięsny obiad jest też super posiłkiem dla zdrowych, w końcu nadmiar mięsa też będzie szkodliwy.
To co, chętni?
Składniki na 1 porcję:
- Makaron z zielonego groszku (np. go Vege z Biedronki) – 50g
Składniki na sos pomidorowy:
- Jogurt naturalny Skyr – 2 łyżki (50ml)
- Oliwa z oliwek – 1/2 łyżki (5ml)
- Przecier pomidorowy – 1/3 szklanki (100g)
- Mąka pszenna tortowa (może być też orkiszowa, żytnia, kukurydziana) – 1 łyżka (12g)
Składniki na delikatny mix warzyw z olejem lnianym:
- Mango (może być mrożone) – 1/3 sztuki (100g)
- Ogórek – 2/3 sztuki (100g)
- Olej lniany – 2/3 łyżki (7ml)
- Pomidor – 1 sztuka (50g)
- Mix sałat z roszponką – 2 garście (50g)
Przygotowanie:
➨ Makaron ugotować al-dente – wg przepisu na opakowaniu.
➨ Delikatnie rozgrzać oliwę i dodać przecier. Dodać mąkę rozmieszaną w zimnej wodzie. Doprawić bazylią i oregano. Zdjąć z ognia, dodać skyr.
➨ Warzywa oraz mango obierz ze skórki i pokrój, wymieszaj z mixem
sałat i pokrojonym mango. Skrop olejem, wymieszaj z kolendrą i kurkumą.
➨ Podawaj razem.
Wartość odżywcza w 1 porcji :
Energia: 509 kcal
Białko: 22,76 g
Tłuszcze: 13,67 g
Węglowodany: 72,39g
❤ ONKOINFORMACJA ❤
❶ Posiłek dobry przede wszystkim dla osób, które chcą dostarczać białko w innej postaci niż produkty mięsne. Makaron z zielonego groszku jest do tego znakomity!
❷ Pamiętajcie jednak, że z uwagi na wysoką zawartość błonnika nie nadaje się dla pacjentów z biegunkami, czy na typowych lekkostrawnych, niskobłonnikowych dietach.
❸ Mango w surówce dodaje trochę słodyczy i soczystości, a dodatkowo podbija nam kaloryczność posiłku 🙂 Szczególnie ważne u pacjentów, którzy nie są w stanie zjeść dużych porcji!
❹ Ten posiłek pochodzi akurat z jadłospisu pacjentki nieONKO – a z przewlekłym zapaleniem trzustki, u której wymagamy choć częściowo diety lekkostrawnej, ale udało nam się bez powikłań rozszerzyć dietę o większe ilości błonnika i surowych warzyw ??
❺ Pamiętajcie, że surowe warzywa i owoce to źródło wielu witamin i składników mineralnych więc w diecie pacjentów onkologicznych trzeba je wprowadzać (przynajmniej pomiędzy cyklami chemioterapii, kiedy nie ma objawów ze strony układu pokarmowego).
❻ W wersji typowo lekkostrawnej sos można zrobić do makaronu z pszenicy durum 🙂