Dyniowy sernik bez jaj

Przypominam! Mamy sezon na dynię! ??
Żeby nie było nudno.. może tym razem niestandardowe ciasto?
Sernik z dynią.. skusicie się? I to bez jajek? ?
Dwie wersje – jedna z orzechowym (błonnikowym) spodem, druga (biszkoptowa) dla osób, które muszą być na diecie lekkostrawnej.

Składniki na dużą blachę (40x24cm)
Możecie wybrać mniejszą blaszkę, wtedy sernik będzie wyższy.


Składniki na spód „błonnikowy”

  • Płatki owsiane górskie – 8 łyżek (80g)
  • Otręby pszenne – 8 łyżek (32g)
  • Puree z dyni – 3 łyżki (ok. 60g)
  • Siemię lniane – 4 łyżki (2 łyżki zmielone i 2 w całości)
  • Orzechy laskowe – 100g
  • 5-6 łyżek zimnej wody

Składniki na spód lekkostrawny:

  • Biszkopty (okrągłe lub podłużne) – ok 200g do wyłożenia blachy
  • Herbata czarna – do nasączenia biszkoptów

Składniki na masę serową (jedna wersja do obu spodów):

  • Ser twarogowy półtłusty – 1kg (w kawałku lub mielony)
  • Puree z dyni (ok. 550g)
  • Mąka ziemniaczana – 70g
  • Cukier lub ksylitol – 160g
  • Jogurt naturalny (gęsty) – 400g

Sposób przygotowania:

1. Puree dyniowe
➨ Dynię umyj, potnij na duże kawałki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz w piekarniku (ok. 1h w temperaturze 200ºC na funkcji góra-dół.
★ Dynię możecie upiec dzień wcześniej 🙂
➨ Dynię wystudzić, obrać ze skóry i zmielić w maszynce do mielenia bądź zmiksować blenderem.

2. Spód – wersja błonnikowa
➨ 2 łyżki siemienia lnianego zmielić i zalać 6 łyżkami gorącej wody (ma powstać kleista substancja).
➨ Wymieszać ze sobą składniki suche (pozostałe 2 łyżki siemienia lnianego – w całości, płatki owsiane, otręby i pokruszone orzechy laskowe)
➨ Składniki suche wymieszać z mokrymi tj. z puree z dyni i kleikiem siemienia lnianego oraz wodą. Jeśli masa nie będzie się kleić można dodać jeszcze trochę wody.
➨ Ugnieść razem, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dobrze ugnieść, aby spód był zwarty.
➨ Upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC na funkcji góra-dół – przez ok. 10 minut.

tak będzie wyglądał spód po upieczeniu, jest piękny, ale nie przewracajcie go do góry nogami?

2. Spód – wersja biszkoptowa:
➨ Biszkopty namaczać w zaparzonej herbacie i układać gęsto w formie na ciasto. W tej wersji spód pieczemy dopiero po wyłożeniu masy serowej.

3. Masa serowa
➨ Jeśli masz ser w kawałku (ja taki miałam) – zmiel go w maszynce do mielenia.
➨ Zmielony ser wymieszaj dokładnie z puree dyniowym.
➨ Jogurt wymieszaj z cukrem (lub ksylitolem), poczekaj aż się rozpuści.
➨ Wymieszaj razem wszystkie składniki – masę serowo-dyniową, z jogurtem, słodziwem i mąką ziemniaczaną.

➨ Nałóż na spód (wersja 1 lub 2) i piecz w piekarniku nagrzanym do 200C na funkcji góra-dół – przez ok. 60-70 minut.
★ Aby sernik nie opadł – po upieczeniu zostaw go w uchylonym piekarniku. Niech stygnie powoli.
★ Sernik nie jest mocno słodki – mi taki pasuje, a Wam..? Zawsze możecie dodać więcej składnika słodzącego, choć nie zachęcam ?

➨ Wierzch można polać gorzką czekoladą.


Wartość odżywcza w 1 kawałku (ok. 90g) – wersja błonnikowa
Energia: 162,7kcal
Białko: 10,03g
Tłuszcze: 5,74g
Węglowodany: 18,74g
Błonnik: 2,26g

Wartość odżywcza w 1 kawałku (ok. 75g) – wersja lekkostrawna (biszkoptowa)
Energia: 138,67kcal
Białko: 9,28g
Tłuszcze: 2,59g
Węglowodany: 20,09g
Błonnik: 0,94g

❤ ONKOINFORMACJA ❤

❶ Sernik to najpyszniejsze źródło łatwoprzyswajalnego białka – a to jego najczęściej szukamy w diecie pacjentów onkologicznych, szczególnie w kacheksji nowotworowej.
Prędzej zjemy dwa kawałki dobrego sernika niż dwie kostki sera, mam rację? 🙂
Dwa kawałki to tyle białka co 1 Nutridrink protein ?
❷ Wersja biszkoptowa – mała zawartość tłuszczu – ważne u pacjentów, którzy z powodu swoich nowotworów (np. trzustki, dróg żółciowych, wątroby) muszą ograniczać jego zawartość w diecie.
❸ Na diecie lekkostrawnej niskotłuszczowej zalecam rezygnację z polewy czekoladowej 🙂
❹  W określonych sytuacjach (np. przy wysokodawkowych chemioterapiach u pacjentów hematologicznych) możemy zrobić sernik na serze bezlaktozowym.
❺ Można zamienić biszkopty na biszkopty bezglutenowe (czasami konieczne jest wprowadzenie diety bezglutenowej w przypadku ciężkiego popromiennego zapalenia jelit np. po radioterapii, czy transplantacji szpiku).
❻ Sernik nie ma jaj – co jest istotne np. u moich pacjentów po resekcji trzustki, czy u pacjentów po OZT.


Renata

2 odpowiedzi na “Dyniowy sernik bez jaj”

  1. Ten przepis to kompletna bzdura,bo chyba nie chodzi o to żeby jeść łyżeczką jak budyń
    Zrobiony 2 razy, drugi raz bez jogurtu i wyszedł identycznie rzadki.

    1. Przykro mi, że Pani/Panu nie wyszło. Mój jak widać na zdjęciu „trzyma fason” i prawdę mówiąc jest mocno zbity. Być możne to kwestia użycia bardzo wodnistego puree z dyni – jeśli takie jest można je trochę odparować. A może użyła Pani/Pan jogurtu naturalnego, ale nie gęstego? Albo gotowego mieloneg sera, który też był dosyć lejący się? A może został skrócony czas pieczenia? Trudno mi powiedzieć. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *