Jak tam Wasze postanowienia noworoczne dotyczące zdrowego odżywiania? 🙂
Chcesz..ale nie masz pomysłu na obiad?
Mam pewną propozycję 🙂
Szybką, zdrową i oczywiście przepyszną! 🙂
Dziś na obiad polecam pierś z kurczaka w pomidorach ? z kaszą bulgur i surówką z pomarańczą i grejpfrutem 🙂
Spróbujcie!
Przepis na 2 porcje:
Składniki:
-
-
-
-
- kasza bulgur – 100g
- natka pietruszki – 1/2 sztuki
-
-
-
Mięso:
-
-
-
-
- pierś z kurczaka – 1 sztuka (200g)
- pomidory krojone całe (puszka) – 1 sztuka (400g)
- przyprawy: oregano, bazylia, pieprz
-
-
-
Surówka:
-
-
-
-
- kapusta pekińska – 1/3 sztuki (ok. 300g)
- papryka czwerwona – 1/2 sztuki
- pomarańcza – 1 mała sztuka
- grejpfrut – 1/2 sztuki
- olej lniany – 2 łyżki (20ml)
- przyprawy: tymianek, oregano, pieprz
-
-
-
Przygotowanie:
Kaszę bulgur ugotuj aż do wchłonięcia wody (ok 1 szklanka), 15 minut.
Pokrój drobno pietruszkę i wymieszaj z jeszcze ciepłą kaszą.
Pierś z kurczaka pokrój na duże kawałki i zalej pomidorami z puszki.
Gotuj – na początku pod przykryciem, przypraw dużą ilością bazylii i oregano. Gdy mięso będzie miękkie zdejmij pokrywkę, aby danie odparowało i zgęstniało.
Surówka – pokrój drobno kapustę pekińską, czerwoną paprykę, w duże kostki pokrój pomarańczę i grejpfruta. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju lnianego (uprzednio wymieszanego z tymiankiem, oregano i pieprzem).
Wartość odżywcza jednej porcji:
Energia: 418 kcal
Białko: 31,32g
Tłuszcze: 13,14g
Węglowodany: 51,1g
Błonnik: 13g
Smacznego! ?