Kurczak w pomidorach z kaszą bulgur

Jak tam Wasze postanowienia noworoczne dotyczące zdrowego odżywiania? 🙂

Chcesz..ale nie masz pomysłu na obiad?

Mam pewną propozycję 🙂

Szybką, zdrową i oczywiście przepyszną! 🙂

Dziś na obiad polecam pierś z kurczaka w pomidorach ? z kaszą bulgur i surówką z pomarańczą i grejpfrutem 🙂

Spróbujcie!

Przepis na 2 porcje:

Składniki:

          • kasza bulgur – 100g
          • natka pietruszki – 1/2 sztuki

Mięso:

          • pierś z kurczaka – 1 sztuka (200g)
          • pomidory krojone całe (puszka) – 1 sztuka (400g)
          • przyprawy: oregano, bazylia, pieprz

Surówka:

          • kapusta pekińska – 1/3 sztuki (ok. 300g)
          • papryka czwerwona – 1/2 sztuki
          • pomarańcza – 1 mała sztuka
          • grejpfrut – 1/2 sztuki
          • olej lniany – 2 łyżki (20ml)
          • przyprawy: tymianek, oregano, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę bulgur ugotuj aż do wchłonięcia wody (ok 1 szklanka), 15 minut.
Pokrój drobno pietruszkę i wymieszaj z jeszcze ciepłą kaszą.

Pierś z kurczaka pokrój na duże kawałki i zalej pomidorami z puszki.

Gotuj – na początku pod przykryciem, przypraw dużą ilością bazylii i oregano. Gdy mięso będzie miękkie zdejmij pokrywkę, aby danie odparowało i zgęstniało.

Surówka – pokrój drobno kapustę pekińską, czerwoną paprykę, w duże kostki pokrój pomarańczę i grejpfruta. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju lnianego (uprzednio wymieszanego z tymiankiem, oregano i pieprzem).

 


Wartość odżywcza jednej porcji:

Energia: 418 kcal
Białko: 31,32g
Tłuszcze: 13,14g
Węglowodany: 51,1g
Błonnik: 13g


Smacznego! ?

Renata

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *